Tälle sivulle on koottuna käymiemme keskusteluiden ja meiltä kysyttyjen yleisimpien kysymysten perusteella lisätietoja Polar-veneiden käytöstä ja ominaisuuksista.


K: Kerrotte, että Polarit ovat jotenkin erityisiä. Miten niin? Mikä näissä veneissä on niin erityistä? Miksi hankkia Polar?

 

V: Tässä muutama asia, jotka erottavat Polarit muista veneistä:

 

Suuri kapasiteetti, kohtuullinen paino

 

Polarit ovat kapasiteetiltaan erittäin suuria, erityisesti suhteessa veneen kokoon ja painoon. Polar kantaa 10 henkilöä, mutta se painaa vain n. 900-1000 kg. Suurin osa tänä päivänä myytävistä moottoriveneistä tässä painoluokassa kantaa noin kuutisen henkilöä. Jos haluat jonkin toisen 10 hengen veneen, joudut hankkimaan jo varsin suuren moottoriveneen, jonka käsittely ja ylläpito on hankalampaa ja huomattavan kallista, hankintahinnasta puhumattakaan. Avoimella istuinjärjestelyllä ei taida 10 hengen veneitä olla saatavilla ainuttakaan, eikä ainakaan trailerilla kuljetettavia.

 

Kuljetettavuus

 

Polaria voit kuljettaa tavallisella henkilöautolla ja akselivetoiselle veneelle soveltuvalla trailerilla. Tämä on mahdollista siksi, koska veneessä ei ole ylimääräisiä kölipainoja tuomassa liikaa massaa, ja painavat kansirakennelmat puuttuvat myös. Et tarvitse painavaa maasturia tai kuorma-autoa kuljettaaksesi veneesi vaikka edulliseen talvisäilytykseen vähän pitemmälle satamasta tai viettääksesi kesää jossain kauempana sijaitsevalla vesistöllä.

 

Taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys

 

Polarit ovat huipputaloudellisia ja ympäristöystävällisiä. Vene kulkee runkonopeudellaan erittäin pienellä tehontarpeella. Kun teho vielä saadaan todella taloudellisesta dieselmoottorista, lopputulos on loistava. Kulutus on runkonopeuden tuntumassa noin litran tunnissa. Tämä tarkoittaa noin kymmentä litraa sataa kilometriä kohti, ja edelleen yhtä henkilöä kohti jopa vain 1 litra dieseliä per 100 km. Polarin 40 litran vetoinen polttoainetankki antaa veneelle toiminta-aikaa kymmeniä tunteja. Yhden ajotunnin hinta on polttoainekulujen osalta lähes olematon. Polarit ovat alhaisen polttoaineenkulutuksen ansiosta ympäristöystävällisiä ja tuottavat hyvin vähän hiilidioksidipäästöjä suhteessa käyttöaikaan ja ajettuun matkaan.

 

Ajomukavuus

 

Ajaessasi Polarilla näet ympärilläsi liukuvia alumiiniveneitä, joissa ihmiset istuvat takaosaan pakkautuneina ja pitelevät kiinni kaiteista veneen rynkyttäessä kovaa vauhtia aallokossa. Jos porukkaa on paljon, osa istuu etuosassa ja asettelee aurinkolasejaan tiiviisti kasvoille, jotta kovassa vauhdissa itikat eivät syöksy silmiin. Perässä pörisee 4000-5000 kierrosta minuutissa ärjyvä perämoottori, ja kommunikointi veneessä tapahtuu huutamalla. Polar-veneen tunnelma on erilainen. Istuinpaikkoja löytyy jokaiselle oman maun mukaan, ja vene kulkee pehmeästi sekä tärähtelemättä. Etuosan tuulilasi kehyksineen suojaa koko porukkaa ajoviimalta. Matkavauhdissa diesel kiertää sopivasti noin 1500 rpm, ja matalan hurinan yli keskustelu onnistuu kuten automatkalla. Polarissa matkasta nautitaan, eikä eväsleipiäkään tarvitse tehdä kotona valmiiksi asti. Veneen leppoisan etenemisen ansiosta niitä voi tehdä pöytänä toimivan puisen moottorikopan päällä ajon aikana. Polarilla veneretki on ihan oikeasti veneretki eikä paikasta A paikkaan B siirtyminen.

 

Kuomujärjestely

 

Polarin kuomujärjestely on monipuolisuudessaan ainutlaatuinen. Aurinkoisella säällä voit ajaa veneellä kuomu kokonaan avattuna. Silloin kuomun takaosa rullataan kätevästi kasaan kattotuen ympärille ja kaadetaan taakse. Etuosan voi kaataa eteen tai ottaa kokonaan pois säilytettäväksi veneen nokan alla olevassa tilassa. Kaikki matkustajat saavat näin olla auringossa. Kenenkään ei tarvitse haistella talven aikana homehtuneen hytin hajua, koska hyttiä ei ole.

Kun heinäkuun aurinko paistaa kuumimmillaan, voit kaataa takaosan kuomun alas mutta jättää etuosan aurinkokatokseksi. Halukkaat voivat istua auringossa veneen takaosassa, ja muut pääsevät varjoon veneen etuosaan. Siellä on joko istumapaikat 4-6 hengelle tai vuode, jossa voi köllötellä. Vene on muuten tässä asussa tosi hienon näköinen!

Jos tuuli yltyy, haluatte ehkä lisää suojaa. Nyt voit nostaa peräosan kuomun ylös, ja avata kuomun etuosan otsapinnan sekä peräkuomun takaosan. Saat koko veneen suojaavan katoksen sekä sivutuulelta ja roiskeilta suojaavat ikkunalliset seinät sivuille, mutta edelleen ilma virtaa veneen läpi edestä taakse tuulilasin yläpuolelta.

Sateen sattuessa voit nopeasti vetää ylös koko kuomun ja sulkea sen otsapinnan sekä perän, jolloin kaikki yhdeksän ystävääsi pääsevät sateen alle. Silti joka istumapaikalla on reilu istumakorkeus, ja veneessä on riittävästi ikkunoita joka suuntaan ja hyvä näkyvyys.

 

Helppohoitoisuus ja koeteltu yksinkertainen tekniikka

 

Akselivetoinen keskimoottorinen Polar on veneilyä puhtaimmillaan ja yksinkertaisimmillaan. Moottorin kaikki kohteet ovat todella helposti käsillä, koska moottori on veneen keskellä kopan alla. Huolto on helppoa, ja tarvittavat huollot voi suorittaa veneen ollessa vedessä. Moottorit perustuvat perusrakenteeltaan maineikkaisiin teollisuusmoottoreihin, jotka antavat äärimmäisen luotettavuuden sekä tuhansien tuntien käyttöiän. Makeavesijäähdytys on itsestään selvyys. Yhtä itsestään selvää on se, että kaikki akselivetoisen veneen voimansiirtoon liittyvät komponentit voi joskus aikanaan uusia käyttäen mitä tahansa yleisiä osia. Potkurit, vannasputket, potkuriakselit, potkuriakselien tiivisteboksit, peräsimet, ohjauslaitteet sekä kaikki muut tekniset komponentit eivät ole Polar-spesifisiä osia vaan yleisiä akselivetoisten veneiden komponentteja, joita on saatavilla lähes kaikista venealan huoltoliikkeistä.

 

Tunnelma

 

Tätä on vaikea selittää. Aidossa Polarissa on aidon Polarin tunnelma, eikä sille vedä vertoja oikein mikään. Ehkä se on kaunis klassinen ulkonäkö yhdistettynä veneen äänimaailmaan ja sisätilojen suunnitteluun tai jotain muuta. Tunnelmaa ei voi mitata numeroilla. Polarien kotimaassa Norjassa on paljon veneilijöitä, jotka eivät koskaan halua vaihtaa Polariaan mihinkään muuhun veneeseen, korkeintaan uuteen Polariin. Ehkä veneissä on jotain samaa viehätystä kuin klassisissa urheiluautoissa, kuitenkin sillä erotuksella, että nämä ovat oikeasti käytännöllisiä koko perheen veneitä. Satamassa Polar kerää katseita, siihen saat joka tapauksessa varautua. Se on vaikkapa 20-jalkaisena sinirunkoisena kebony-kannella ja harmaalla kuomulla varsin nätti ja sympaattinen. Jos taas valintasi on Classic, todennäköisesti se tulee olemaan satamasta riippumatta laiturin kaunein vene.

 

K: Miten tällaisia sisämoottoreita huolletaan?

 

V: Sisämoottorin tärkeimmät huoltotyöt ovat öljynvaihto, suodattimien vaihto, polttoainesäiliön vedenerottimen tyhjennys sekä ennen talvea jäähdytysjärjestelmän pakkasenkeston varmistaminen ajamalla vesi-glykoliseosta jäähdytysveden ottoletkusta sisään. Huollon voi teettää veneliikkeessä satamassa, viemällä Polarin trailerilla huoltoon tai voit myös opetella huoltamaan moottorin itse. Hyviä keskidieselien huolto-ohjeita on saatavilla ilmaiseksi netistä. Tosi veneilijä opettelee ehkä itse tekemään mm. polttoainesuodattimien ja käyttöhihnojen vaihdot niin nopeasti, että ne ovat tarvittaessa suoritettavissa vesillä. Perämoottoreitahan tämä ei koske, koska nykyaikaisen perämoottorin sammuessa kesken ajon sille ei yleensä pysty tekemään mitään vaan matka katkeaa siihen.

 

K: Eikö tällainen vene ole liian hidas?

 

V: Ei ole. Polar kulkee juuri tyyliinsä ja tunnelmaansa sopivaa nopeutta, eikä kovempaa tee yleensä mieli ajaa. Toki pikku jippo näihin on piilotettu, eli veneen takaosassa on kiinteä trimmitaso, joka normaalisti runkonopeudella ajettaessa on veden alla eikä vaikuta kulkuun mitenkään. Tehoa lisättäessä trimmitaso alkaa kuitenkin kantaa perää, jolloin perä ei painukaan uppoumarunkoisten tyyliin liikaa alas, vaan Polarilla voi ajaa puoliliukua. Tästä on hyötyä esim. kovassa kelissä, jolloin kulkua on helppo stabiloida antamalla lisää kaasua ja reippaammin vauhtia. Jos jostain muusta syystä tulee kiire päästä perille, Polarin vauhdin voi nostaa trimmitason ansiosta moottorista riippuen 11-13 solmusta aina jopa 16 solmuun asti. Trimmitaso on tehdasvaruste, ja se on juuuri sopivan kokoinen ja muotoinen sekä kiinnityksiltään Polarin rungolle suunniteltu.

 

K: Saako näitä bensiinimoottorilla? Eikö dieselin paino haittaa?

 

V: Polarit ovat aina dieselkäyttöisiä. Moottorit ovat dieseleitä, koska ne perustuvat teollisuudessa käytettäviin perusmoottoreihin, joiden vaatimuksena on taloudellisuus ja äärimmäinen luotettavuus. Diesel on myös bensiiniä paloturvallisempi polttoaine veneeseen. Moottorin paino on vain hyödyksi, koska moottorin painopiste on veneen keskellä ja optimaalisella korkeudella veneen vakauden ja kulkuasennon suhteen. Moottorit sinänsä eivät muuten ole mitenkään erityisen painavia, esim. 22-jalkaiseen asennettava Yanmar-perusmoottori painaa 123 kg (kuivapaino ilman kytkintä). Vertailun vuoksi 80-hevosvoimainen perämoottori suurelta tunnetulta valmistajalta painaa 155 kg, ja sen painopiste on perälaudan ulkopuolella.

 

K: Miksi Polar ei ole itsetyhjenevä?

 

V: Veneen lattia ja pilssi ovat tarkoituksella matalalla, mikä antaa hyvän vakavuuden ja ajo-ominaisuudet. Itsetyhjenevyydelle ei ole Polarissa tarvetta, koska kuomu peittää koko avotilan täydellisesti. Veneeseen ei pääse lainkaan sadevettä satamassa kuomun ollessa kiinni. Etu- ja takakansilta sadevesi on johdettu valumaan veneen laitojen yli veteen.Polar-veneiden tiedustelut p. 040 8309843 sekä sähköpostilla polarboats@nuxinventum.com